Het Traject
Een juiste mix van actieve therapie (in de vorm coachen/oefenen in de praktijk maar ook thuis) en meer hands-on gerichte therapie (bijvoorbeeld mobiliseren/ sturen/activeren van de juiste bewegingen in de schoudergordel) is de meest gekozen benadering en verdient in eerste instantie meestal de voorkeur boven spuiten/medicijnen of operatief ingrijpen. Een multidisciplinaire benadering binnen de fysiotherapiepraktijk is erg waardevol, de samenwerking met de manueel therapeut, behandeling middels shockwave/ESWT, dry needling of EPTE wordt zo nodig ingeschakeld. Ook is er een korte lijn met de orthopeden en sportarts van de Treant zorggroep, waardoor we snel kunnen schakelen indien nodig.
Het verschaffen van informatie aan de patiënt met schouderklachten is een zeer waardevol onderdeel van de revalidatie. Anatomische kennis van de schouder, inzicht in het klachtenbeeld, en wat er bijvoorbeeld operatief is aangepakt is vaak onbekend maar ook onontbeerlijk voor een juist inzicht en een goede benadering van de schouder door de patiënt.
Het maken van een echo/MSU behoort ook tot de mogelijkheden die regelmatig worden gebruikt bij het beoordelen, behandelen en het geven van inzicht van schouderklachten.
Postoperatieve schouderrevalidatie
-Schouderprotheses (anatomische-, stemless- of “reversed” protheses)
-Cuff repair (kapselscheur hersteloperaties)
-Tenotomie of labrum ingrepen
-Sleutelbeen OK (inkorten/resecties of na fracturen)
-Decompressie (Neerplastiek)
Posttraumatische revalidatie
-Fracturen
-Rupturen (volledig of partiëel)
-Distorsie/luxatie
Conservatieve revalidatie
-Overbelasting klachten (spier- peesproblemen)
-Slijmbeurs/bursitis
-Frozen shoulder