HANDIG OM TE WETEN
Wanneer je pijn of andere klachten ervaart, is de oorzaak niet altijd direct aan te wijzen. Bij een verzwikte enkel is de oorzaak duidelijk, maar klachten zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn of duizeligheid kunnen ontstaan door een combinatie van factoren. In dergelijke gevallen spelen verschillende factoren een rol, zoals lichaamshouding, spanningen, slaapproblemen, eenzijdige houdingen en/of bewegingen, vaak in combinatie met werkstress. Het lichaam functioneert als één geheel, waarbij spieren, botten, zenuwen, hersenen, bloedvaten en organen direct of indirect met elkaar verbonden zijn door bindweefsel, ook wel fascie genoemd. Dit netwerk maakt het lichaam veerkrachtig en in staat om zich te herstellen van blessures of ziekte. Een fasciebehandeling richt zich op het herstellen van deze balans door blokkades en spanningen in het bindweefsel los te maken.
WAT IS FASCIE?
Fascie is het bindweefsel dat door het hele lichaam loopt en spieren, gewrichten en organen omhult. Het functioneert als een soort ‘surfpak’ onder de huid en zorgt ervoor dat verschillende structuren soepel langs elkaar heen kunnen bewegen. Door factoren zoals een slechte houding, littekens of herhaalde bewegingen kan de fascie strak of verkort raken, wat leidt tot verklevingen en spierknopen (triggerpoints). Dit kan pijn veroorzaken, maar met gerichte fascietherapie kunnen deze verklevingen losgemaakt worden, waardoor de spieren ontspannen en de pijn vermindert.
Structurele lichaamsbehandeling
Deze behandelvorm combineert technieken uit de osteopathie en manuele therapie en kijkt verder dan de plek waar de pijn manifesteert. Omdat spieren via bindweefsel met elkaar verbonden zijn, kan het soms nodig zijn om bijvoorbeeld een spier in het bovenbeen los te maken om de schouder beter te laten bewegen. Daarnaast kan bindweefsel niet alleen verstoord raken door verklevingen en knopen, maar ook door littekens. Littekens zijn vaak stugger en kunnen soms op andere plekken in het lichaam klachten veroorzaken dan de plek waar het litteken zich bevindt. Door deze structuren te behandelen, wordt de bewegingsvrijheid vergroot, bewegingspatronen hersteld en is er een optimale samenwerking binnen het lichaam.
Hoe ziet een behandeling eruit?
De behandeling richt zich op het losmaken van verklevingen in het bindweefsel. Dit gebeurt met manuele technieken waarbij de therapeut stevige, langzame bewegingen over de huid maakt. Hierdoor kunnen de diepere lagen van de fascie verschuiven, waardoor verklevingen loskomen en spanning afneemt. Soms kunnen lichamelijke klachten verband houden met emotionele spanningen of trauma die zich in het bindweefsel vastzetten. Deze behandelmethode helpt niet alleen om fysieke blokkades op te heffen, maar ondersteunt ook bij het loslaten van onderliggende spanningen.
Wanneer is fascietherapie geschikt?
Deze therapie kan effectief zijn bij:
✅ Langdurige of onverklaarbare pijnklachten (rug, nek, schouders)
✅ Hoofdpijn en migraine
✅ Bewegingsbeperkingen en stijfheid
✅ Littekens en de gevolgen daarvan
✅ Spanningsklachten