HANDIG OM TE WETEN
De sportfysiotherapeut speelt een centrale rol in het behandelproces en begeleidt de sporter bij vervangende trainingen tijdens de herstelperiode, evenals bij het optrainen totdat de sporter weer volledig kan terugkeren naar de sport. Onze sportfysiotherapeut werkt nauw samen met andere specialisten binnen de praktijk en tevens met andere medisch specialisten, zoals orthopeden en sportartsen, om bij te dragen aan een snellere behandeling en vermindering van trainingstijd.
Als bewegingsanalyticus observeert de sportfysiotherapeut de sporter tijdens het uitvoeren van zijn of haar sport om te identificeren waardoor (overbelastings)problemen ontstaan. Aan de hand van fysieke testen en metingen brengt de sportfysiotherapeut in kaart waar de hersteltrainingen op moeten focussen. Naast sporters begeleidt de sportfysiotherapeut ook andere doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, bij wie sport wordt ingezet als onderdeel van de fysiotherapie.
BEHANDELING
De behandeling door de sportfysiotherapeut bestaat vaak uit training, onderverdeeld in twee fases. De eerste fase richt zich op het herstel van het weefsel. Het is belangrijk dat de sporter met een aangepast trainingsprogramma blijft bewegen om achteruitgang te minimaliseren.
De tweede fase concentreert zich op het herstellen van prestatieverschillen die eerder zijn gemeten. Functionele en sportspecifieke training is hierbij essentieel. Testen en prestatiemetingen vormen een belangrijk onderdeel in de sportfysiotherapeutische behandeling. Videoanalyse, conditietesten, spronghoogtemetingen, en functionele kracht- en coördinatietesten zijn belangrijke onderdelen van het behandelproces.
Veelvoorkomende klachten die gezien worden door de sportfysiotherapeut:
- Sportblessures: Verstuikingen, verrekkingen, peesblessures, spier- of gewrichtsproblemen die ontstaan tijdens of na sportactiviteiten, vaak behandeld met gerichte oefeningen, mobilisaties en revalidatieprogramma’s.
- Overbelastingsklachten: Pijn en blessures veroorzaakt door overbelasting, zoals tendinitis, shin splints, runners knee of knie- en schouderklachten, vaak door herhaalde bewegingen of te intensieve training.
- Revalidatie na een operatie: Herstel na een sportgerelateerde operatie, zoals het herstel na een knieoperatie of een schouderoperatie, met als doel het herstellen van kracht, flexibiliteit en mobiliteit.
- Stabiliteit en krachttraining: Verbeteren van spierkracht en gewrichtstabiliteit om toekomstige blessures te voorkomen, met op maat gemaakte trainingsprogramma’s die passen bij de sportieve doelen van de patiënt.
- Bewegingsanalyse: Analyse van de lichaamshouding en bewegingstechnieken om inefficiënties en risicofactoren voor blessures te identificeren en te corrigeren.
- Prehabilitatie: Preventief werken aan kracht, mobiliteit en flexibiliteit om blessures te voorkomen en om beter voorbereid te zijn op intensieve training of sportieve evenementen.