smcnoord_contact

Claudicatio intermittens

Deze behandeling wordt uitgevoerd door Lotte. Zoek je hulp of heb je een vraag aan Lotte? Neem dan contact met ons op via de envelop.

Claudicatio intermittens

Deze specifieke therapie wordt door Lotte verzorgd. Zoekt u hulp of heeft u een vraag aan Lotte? Neem dan contact op via de envelop.

Claudicatio intermittens .

Claudicatio intermittens, ook etalagebenen genoemd, is een veelvoorkomende vaataandoening die ontstaat door perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Bij deze aandoening zijn de slagaders in de benen vernauwd, waardoor de spieren onvoldoende zuurstof krijgen. Dit veroorzaakt krampachtige pijn of een doof gevoel in het been tijdens en na inspanning, vaak voelbaar in de kuiten, maar soms ook in de bovenbenen of bilspieren. Na een korte rustperiode verdwijnt de pijn. De term “etalagebenen” is afgeleid van het gedrag van mensen met deze aandoening, die tijdens het lopen regelmatig stoppen en doen alsof ze etalages bekijken om de pijn te maskeren. In Nederland heeft naar schatting ruim 19% van de 55-plussers last van een vorm van PAV.

Claudicatio intermittens .

Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een veel voorkomende vaataandoening. De oorzaak hiervan is de aandoening perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Bij deze aandoening zijn de slagaders in de benen vernauwd, waardoor te weinig zuurstof naar de spieren wordt aangevoerd. Hierdoor ervaart men krampachtige pijn of een doof gevoel in het been tijdens en na inspanning. Deze pijn treedt vaak op in de kuiten, maar kan ook in de bovenbenen of bilspieren optreden. Na rust verdwijnt de pijn, vanwaar de term etalagebenen: patiënten proberen de pijn te maskeren door noodgedwongen de etalage van een winkel te bekijken. In Nederland wordt geschat dat ruim 19% van de 55-plussers lijdt aan een vorm van PAV.

Behandeling

De eerste keuze voor de behandeling van etalagebenen is gesuperviseerde looptherapie in combinatie met leefstijlbegeleiding. Onderzoek toont aan dat deze therapie de loopafstand aanzienlijk kan verbeteren, vergelijkbaar met invasieve behandelingen zoals dotterbehandelingen of bypassoperaties. Bovendien draagt een actievere leefstijl bij aan een betere kwaliteit van leven en een verbeterde algemene conditie, terwijl het risico op complicaties, zoals infecties, afneemt. Ongeveer 80% van de patiënten met etalagebenen is tevreden met deze fysiotherapeutische aanpak en vermijdt verdere invasieve ingrepen.

Gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding

Een ClaudicatioNet fysiotherapeut, die gespecialiseerd is in de begeleiding van patiënten met etalagebenen, biedt de juiste ondersteuning bij looptherapie en leefstijlverandering. Omdat slagaderverkalking het hele lichaam kan aantasten, heeft een verandering in leefstijl, zoals gezonder eten, gewichtsverlies en meer bewegen, een positieve invloed op de aandoening. Met voldoende motivatie en doorzettingsvermogen kunnen aanzienlijke verbeteringen worden bereikt. Begeleide looptherapie helpt niet alleen de looptechniek en lichamelijke conditie te verbeteren, maar helpt ook om beter om te gaan met pijn, vermindert het zuurstofverbruik en verlicht zo de pijnklachten.


Werkwijze

De fysiotherapeut bespreekt de klachten en brengt de (beperkte) bewegingsmogelijkheden in kaart, ondersteund door vragenlijsten. Er wordt uitgebreide informatie gegeven over de aandoening en de gevolgen daarvan. Om de maximale loopafstand en conditie te bepalen, wordt een loopbandtest uitgevoerd, die tijdens de trainingsperiode regelmatig herhaald wordt om de voortgang te monitoren. Op basis van de testresultaten en het klachtenpatroon wordt een persoonlijk trainingsprogramma opgesteld. De eerste weken van het programma bestaat uit intensieve begeleiding, waarbij twee keer per week wordt getraind. Na verloop van tijd wordt de frequentie teruggebracht naar één keer per week. Het programma omvat een combinatie van lopen, fietsen, spierversterkende oefeningen, looppatroonscholing en leefstijlbegeleiding.


Diagnose en vergoeding

Wanneer er een vermoeden van etalagebenen bestaat, wordt dit bevestigd met een enkel-arm index meting, uitgevoerd door de huisarts of een vaatlaborant in het ziekenhuis. De huisarts bespreekt de resultaten en vervolgstappen met de patiënt. Sinds 1 januari 2017 worden de eerste 37 sessies gesuperviseerde looptherapie vergoed vanuit de basisverzekering, hoewel deze kosten onder het eigen risico vallen. Voor specifieke informatie over vergoedingen kan contact opgenomen worden met de zorgverzekeraar of fysiotherapeut.

Afbeeldingen Onder Elkaar
Informative Image 1 Informative Image 2