HANDIG OM TE WETEN
Bij EPTE wordt een dunne dry-needling naald onder echogeleiding exact op de plaats van de beschadigde pees gebracht. Een lichte elektrische stroom wordt vervolgens toegediend, wat in combinatie met de beweging van de naald een gecontroleerde reactie op gang brengt. Dit stimuleert de opbouw van nieuwe, gezonde peesvezels. Dankzij het gebruik van echografie kan de behandeling zeer nauwkeurig worden uitgevoerd, zodat alleen het beschadigde gebied wordt behandeld en gezonde peesdelen intact blijven.
TECHNIEK
EPTE is vooral effectief bij peesproblemen welke niet goed genezen. Gemiddeld kan een pijnvrij herstel binnen 4 tot 6 EPTE-sessies worden bereikt. De techniek is ook geschikt voor chronische en therapieresistente peesproblemen welke al maanden of langer bestaan. EPTE is veilig, mits deze wordt uitgevoerd door goed opgeleide therapeuten of artsen.
BEHANDELING
De EPTE-behandeling begint met een intake en onderzoek om te bepalen of de therapie geschikt is en of de omstandigheden voor een goed herstel aanwezig zijn. Tijdens de behandeling wordt het gebied door middel van echografie in kaart gebracht, waarna de intensiteit en duur van de behandeling worden vastgesteld. De regio wordt schoongemaakt met desinfectiemiddel en de behandeling kan beginnen. De meeste patiënten ervaren EPTE als ‘oncomfortabel’, maar de korte duur (1-2 minuten) maakt dat het goed te verdragen is.
Na de behandeling kan er 1 tot 3 dagen pijnverergering optreden, wat een normale reactie is en aangeeft dat de pees bezig is met herstel. De volgende EPTE-sessie kan na 5 tot 8 dagen worden ingepland.
KOSTEN
Het aantal benodigde EPTE®-behandelingen ligt gemiddeld tussen de 4 en 6 sessies. Voor een EPTE®-behandeling wordt een fysiotherapiebehandeling in rekening gebracht. Dit wordt gedeclareerd bij de zorgverzekeraar, mits de aanvullende verzekering dit dekt.