HANDIG OM TE WETEN
In tegenstelling tot traditionele taping, waarbij de bewegingsvrijheid van een gewricht wordt beperkt en er meer druk op de huid wordt uitgeoefend, beoogt medical taping juist een andere benadering. Bij medical taping worden speciale tapes gebruikt, zoals kinesiotape, curetape, easy tape, leukotape en strappaltape. Deze tapes zijn ontworpen met dezelfde elasticiteit en gewicht als de huid.
Medical tape heeft een liftende werking op de opperhuid, wat de druk op de huid vermindert en meer ruimte biedt voor de bloed- en lymfevaatjes. Dit kan leiden tot een vermindering van pijn doordat de druk op de pijnreceptoren onder de huid afneemt. Bovendien is medical tape elastisch, waardoor je vrij kunt bewegen, in tegenstelling tot traditionele sporttape die de bewegingsvrijheid vaak beperkt.
WANNEER MEDICAL TAPING?
Medical taping kan in verschillende situaties worden toegepast. Het kan worden gebruikt om verzwakte spieren te ondersteunen of om gespannen spieren te ontspannen. Bij sportblessures kan medical taping helpen om vocht en ontstekingen te verminderen en bij overbelasting kan het bijdragen aan herstel. Het kan ook worden gebruikt ter ondersteuning van gewrichten, zoals het tapen van de knie voor extra stabiliteit. Bovendien kan medical tape nuttig zijn bij houdingsproblemen, het verminderen van pijn, en het verbeteren van de bloedcirculatie en lymfeafvoer.
De tape blijft doorgaans 4 tot 6 dagen zitten, afhankelijk van de omstandigheden zoals zweten of blootstelling aan water. Dep de huid voorzichtig droog na het douchen en vermijd langdurige blootstelling aan water om de hechting te behouden. Soms kan er jeuk optreden; indien dit langer dan 30 minuten aanhoudt, moet de tape voorzichtig worden verwijderd. Gebruik bij het verwijderen van de tape zo nodig een olie, zodat dit de lijmlaag oplost en de tape gemakkelijker loskomt.