HANDIG OM TE WETEN
De impulsen van shockwave therapie stimuleren de celstofwisseling en verhogen de bloedcirculatie in het behandelde gebied. Dit bevordert het natuurlijke herstellende vermogen van pezen en spieren. Een groot voordeel van shockwave therapie is dat er al na 1 tot 3 behandelingen meestal een merkbare vermindering van pijnklachten optreedt. Hierdoor kunnen operaties of medicijngebruik in veel gevallen worden voorkomen.
BEHANDELING
Na een intake en fysiotherapeutisch onderzoek wordt bepaald of shockwave therapie geschikt is voor de klachten. Onze echografist voert vervolgens een onderzoek uit om te bevestigen of shockwave de beste behandeling is. Na de diagnose wordt het behandeltraject in overleg met de patiënt gestart. Tijdens de behandeling wordt er eerst gel op het behandelgebied aangebracht, waarna de behandelkop met kleine ronddraaiende bewegingen op de huid wordt geplaatst om de shockwaves toe te dienen. De behandeling zelf kan enige gevoeligheid veroorzaken en duurt ongeveer 5-10 minuten per sessie. Dit wordt meestal gecombineerd met training of huiswerkoefeningen.
Na de behandeling kan de patiënt 1 tot 3 dagen milde na-reacties zoals zeurende pijn en roodheid ervaren. Dit maakt deel uit van het regeneratieproces van de pees of spier. De volgende shockwave behandeling kan na 6 tot 8 dagen worden ingepland.
ONZE TECHNOLOGIE
SMCnoord maakt gebruik van gefocusseerde shockwave therapie, die bekend staat als de meest effectieve vorm binnen de shockwave therapieën. In vergelijking met radiale shockwave therapie dringt gefocusseerde shockwave dieper en gerichter door in de pees, wat de behandeling minder pijnlijk en effectiever maakt.
KOSTEN
Shockwave therapie valt onder het fysiotherapeutisch tarief. Als er een aanvullende verzekering is, wordt de behandeling gedeclareerd bij de zorgverzekeraar. Voor meer informatie of om te controleren of de klachten geschikt zijn voor shockwave therapie, kan vrijblijvend contact worden opgenomen met de praktijk.
Voorbeelden van klachten waarbij shockwave effectief is:
- Schouderklachten: Bijv. Rotator Cuff Tendinopathie
- Tenniselleboog: Laterale Epicondylitis
- Slijmbeursontsteking: Bursitis
- Achillespeesklachten: Achilles Tendinopathie
- Hielspoor: Plantaire Fasciitis
- Scheenbeenklachten: Pijn in het scheenbeen
- Verkalkingen: Calcificaties